Banánové brownies
Jestli milujete čokoládu, tak tohle je recept přímo pro vás, protože v receptu je hoodně čokolády. Navíc díky banánu a jablkům je brownies hezky vláčné, tak jak by mělo správně brownies být. Samo o sobě chutná skvěle a nepotřebuje nic navíc, ale jestli jste hodně mlsní můžete si zkusit připravit ještě kokosovou šlehačku s malinovou omáčkou.
Jako první si ujasněte jaké množství brownies chcete, pokud vám stačí cca 6 porcí udělejte brownies z množství uvedeného v receptu a použijte plech či zapékací misku o rozměrech přibližně 25×16 cm nebo můžete využít i klasickou dortovou formu o průměru 28cm. Pokud chcete větší množství připravte brownies z dvojité dávky a použijte plech či zapékací misku o rozměrech asi 30×20 cm.
6-12 porcí
VEGETARIÁSNKÉ, VEGANSKÉ
30 minut pečení, 10 minut příprava
INGREDIENCE
Brownies
- 200g vysokoprocentní čokolády (pokud nemusíte tolik hořkou čokoládu použijte klasickou a nebo je nakombinujte)
- 250g jablečného pyré (můžete koupit v obchodě nebo si udělat domácí)
- 1 zralý banán
- 30g kakaa
- 1 lžíčka prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 60g ovesné mouky (můžete koupit hotovou a nebo si najemno rozmixovat ovesné vločky)
Kokosová šlehačka a malinová omáčka
- 1 plechovka kokosového mléka (pokud chcete můžete udělat klasickou šlehačku ze smetany)
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 hrnek malin
- případně něco na doslazení (agáve, třtinový cukr, datlový sirup…..)
POSTUP
- Nejdříve si na vodní lázni rozehřejte čokoládu, kterou následně se všemi ostatními ingrediencemi na brownies dejte do mixéru a chvilku umixujte do hladka.
- Pokud nemůžete využít mixér, rozmačkejte si banán na kaši a všechny ingredience pořádně promíchejte ručně.
- Plech nebo zapékací misku si vyložte pečícím papírem, těsto na něj vlijte a deje péct na 170 stupňů a asi 30 minut.
- Pokud jste se rozhodli si k brownies připravit ještě šlehačku a malinovou omáčku, tak mezitím co se peče si omáčku i šlehačku připravte. Do menšího kastrůlku dejte ať už mražené nebo čerstvé maliny a ohřejte je, tak abyste je mohli lehce rozmačkat na omáčku. Pokud chcete přislaďte si celou omáčku sladidlem podle vaší chuti, tento krok, ale můžete klidně vynechat.
- Na šlehačku budete potřebovat kokosové mléko, které jste si předem alespoň půl dne (nejlépe přes noc) nechali ztuhnout v lednici. Po otevření vyberte jen tuhou část ke které přidejte ztužovač šlehačky a šlehejte dokud vám šlehačka nevznikne.
- Když je brownies upečené nechte ho alespoň 30 minut vychladnout před tím než ho budete krájet, pak ho jenom podle vaší fantazie dozdobte a je hotovo! 🙂
Zanechte nám komentář