Banány

Banány

Banány

Banán je ovoce plodu banánovníku, které se pěstuje v tropických zemích. Existuje spoustu druhů banánů, můžeme se například setkat i se zelenými banány – plantains, ty nejsou tak sladké jako běžné banány a nejsou vhodné k přímé konzumaci, musí se vždy nejprve tepelně upravit.

Naopak klasické sladké banány, jsou vhodné k přímé konzumaci, jen je důležité je konzumovat zralé, v opačném případě riskujete bolest břicha a nadýmání.

 

Zajímavá fakta

 

  1. Banány jsou přírodním zdrojem glukózy. Pomáhají tedy dodat rychlou energii pro svaly, srdce a  mozek.
  2. Velké množství pektinu v banánech podporuje trávení a odstraňuje toxiny a těžké kovy z těla.
  3. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů B a draslíku – který snižuje krevní tlak.
  4. Banány obsahují velké množství antioxidantů.
  5. Skvěle se hodí při detoxikaci organismu.
  6. Díky vysokým hodnotám tryptofanu pomáhají překonat deprese.
  7. Ochrání svaly před přetížením během cvičení.
  8. Řadí se mezi jedny z nejléčivějších a nejvýživnějších plodů na naší planetě.
  9. Banány poskytují úlevu při pálení žáhy.
  10. Jsou vhodné konzumovat jak při průjmu, tak i při zácpě.

 

Jak banány konzumovat?

 

Jak bylo zmíněno výše nejlepší je banány konzumovat zralé. Jinak mají banány v kuchyni velkou škálu využití, můžeme z nich připravit skvělé sladké pečivo, kterému dodají vláčnost a skvělou chuť, můžeme je přidávat do ovesných kaší, pudinků a různých jiných dezertů, nebo je prostě můžeme konzumovat jen tak, jako zdravou svačinku.

Recept na skvělé banánové brownies najdete zde.