Dlouhé zimní večery přímo lákají k tomu si zalézt do posele a pustit si nějaký film. A co lepšího připravit k takovému večeru než domácí salsu?
Salsa je jednoduchá na přípravu a nezabere víc jak 30 minut. Navíc pokud ochutnáte tuhle domácí salsu, těžko se pak budete vracet k té kupované. Výhoda je taky to, že si můžete její pálivost přizpůsobit vaší chuti.
Doporučuju si dát opravdu záležet při výběru rajčat, čím budou zralejší tím bude salsa lepší. Nejlepší je kupovat rajčata s keříkem, obzvlášť teď v zimě, kdy se v obchodech často objevují nezralá a chutově nevýrazná rajčata. Rajčata s keříkem jsou sice podstatně dražší, ale na chuti to opravdu poznáte, navíc ty správné živiny z rajčat dostanete právě jen tehdy, když jsou dobře uzrálá.
Rajčata obsahují například lykopen, což je jeden z nejdůležitějších karotenoidů a je vědecky dokázáno, že snižuje riziko rakoviny prostaty, slinivky a děložního čípku. Navíc pokud rajčata tepelně zpracujete je lykopen pro vaše tělo lépe vstřebatelný, proto taky je budeme péct.
Salsu můžete konzumovat, ale i jinak než jenom s brambůrkami. Například si jí můžete přidat do salátu, k masu, pečeným bramborům, a nebo jí můžete použít do vaší oblíbené tortilly. Fantazii se meze nekladou. 🙂
4 porce, 30 minut
VEGETARIÁNSKÉ, VEGANSKÉ
INGREDIENCE
- 500g zralých rajčat (nejlepší je kupovat rajčata s keříkem, bývají nejsladší a chuťově nejlepší)
- 1 střední červená cibule
- 1 malá žlutá cibule
- 6 stroužků česneku
- čerstvá chilli paprička
- limetka
- hrst petrželky nebo koriandru, podle toho co máte rádi
- 4 lžíce balsamica
- sůl
- olivový olej
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 170 stupňů.
- Nakrájejte si na velké kusy obě cibule a 4 stroužky česneku (s krájením se nijak nepárejte, stejně pak všechno budete mixovat), následně je dejte do menšího pekáčku a přidejte i celá rajčata. Zákápněte troškou olivového oleje a dejte péct, dokud rajčata nezměknou a na povrchu trochu nezhnědnou.
- Upečená rajčata s cibulí a česnekem přendejte do mixéru a párkrát v mixéru protočte. Nemixujte salsu úplně do hladka, chceme aby nám v salse zůstaly malé nerozmixované kousky rajčat a cibule.
- Salsu přendejte do misky, přidejte 2 stroužky utřeného česneku, najemno nakrájené chilli podle chuti, a hrst najemno nasekané petrželky (příp. koriandu).
- Potom přidejte ještě asi 4 lžíce balsamica a šťávu z limetky, taky podle chuti, hlavně podle toho jestli salsu chcete kyselejší nebo sladší. Nejlepší je v průběhu ochucování pořád ochutnávat. 🙂
- Nakonec podle potřeby dosolte.
- Je dobré nechat salsu aspoň hodinku odpočinou, aby se v ní mohly hezky uležet všechny ingredience, hlavně česnek.
TIP
- Pokud chcete, můžete před pečením rajčata posypat trochou (asi 1 lžící) třtinového cukru, rajčata vám pak v troubě krásně zkaramelizují, a tím docílíte i sladší chuti.