Jak průmyslově zpracované potraviny ovlivňují náš mozek?!

Jak průmyslově zpracované potraviny ovlivňují náš mozek?!

Jak průmyslově zpracované potraviny ovlivňují náš mozek?!

Přemýšleli jste někdy hlouběji o tom proč i přes veškeré snahy dodržovat zdravý jídelníček po nějakém čase stejně většinou selžeme a vrátíme se zpět na začátek, nebo dokonce přibereme ještě víc než když jsme se zdravým stravováním začínali?

 

Psychologické účinky jídla bychom určitě neměli brát na lehkou váhu, ba naopak by měli patřit k jedněm z nejdůležitějších věcí ohledně jídla vůbec a měli bychom je mít vždycky na paměti. Jídlo, které je dobré pro tělo by nemělo poškozovat ani naši mysl. Dobře, ale co to vlastně vůbec znamená?

 

Pravdou je, že diety při kterých omezíme kalorie ve stravě nám pomohou zhubnout, ale většinou jen krátkodobě, protože většina lidí si nedokáže tyto stravovací návyky udržet trvale. Je to dáno tím, že když pouze snížíme kalorický příjem, tak na našich chuťových potřebách se pravděpodobně nic nezmění, i přes to, že se nám s takto nastaveným jídelníčkem podaří zhubnout.

 

Každý člověk už v dnešní době určitě ví, že jídlo z rychlých občerstvení nebo nejrůznější sladkosti nejsou zdravé a neměli bychom je konzumovat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože si tím poškozujeme naše zdraví a při dlouhodobé konzumaci mohou napomoci k různým nemocem. Přesto že tohle všechno víme, tyto nezdravé potraviny ale pořád všichni konzumujeme,  zkrátka jim nedokážeme odolat. Proč?

 

 

Odpověď je celkem jednoduchá, můžou za to špinavé triky potravinářského průmyslu, a proto tyto chutě a zlozvyky lidé nedokáží jednoduše nechat za sebou.

 

Z historie víme, že naše chutě nám dříve pomáhaly rozeznávat, že jsme objevili něco užitečného nebo naopak. Hořká chuť například označovala potenciálně jedovaté potraviny, sladká – bezpečný zdroj energie, tučná – zdroj kalorií a slaná – fungující jako konzervant. Příroda nám tímto pomáhala vybrat jídlo prospěšné pro naše zdraví. V tuto chvíli je důležité si uvědomit, že účelem těchto signálů bylo nám sdělit, které jídlo je výživné a důležité pro život, nikoliv lahodné.

 

Kámen úrazu spočívá v tom, že tyto signály přetrvávají i v dnešním světě, ale potraviny ze kterých se přenášejí rozhodně nejsou dobrým zdrojem výživy, a tak nám v těle a mozku vzniká zásadní rozpor.

 

Specialisty na potravinářskou výrobu totiž zaujal fakt, že náš mozek výrazně reaguje na konkrétní chutě. Proto se postupně začali potraviny hojně upravovat. Vysáli z nich vodu, vlákninu a veškeré živiny, které následně nahradila barviva, umělá sladidla, nejrůznější aromata nebo třeba velmi oblíbený glukózovo fruktózový sirup, glutaman apod. Snahou těchto lidí je pohrávat si s našimi chutěmi pro naší nadměrnou spotřebu s cílem jejich vyššího zisku. Logicky 🙂

 

Toto nám kompletně narušilo souvislost chutí s výživným a pro život důležitým jídlem, tak jako tomu bylo dříve, a nahradila je potřeba a závislost našeho mozku na všech těchto velmi stimulujících potravinách.  “Moderní technologie zbavily tato jídla výživnosti, kterou nahradily prázdnými kaloriemi a syntetickými chemickými sloučeninami, které šálí naše tělo, aby nám dávali staré a velmi účinné biologické signály, abychom nepřestávali jíst.” A to znamená, že konzumujeme mnohem více kalorií s nižší pokud vůbec nějakou výživnou hodnotou.

 

Navíc tato nezdravá jídla jelikož nemají žádnou výživovou hodnotu nám dovolí, abychom jich snědli mnohonásobně více než kdybychom spořádali talíř velmi zdravého a výživného jídla ze kterého bychom byli kvalitně nasyceni.

 

 

Tyto potraviny nemají  tzv. brzdy – které by snížili naši chuť, a tak jich spořádáme kolik se jich do nás vejde a dokud už nám žaludek nedá signál, že je přeplněný a nezačne nám být těžko. Neobsahují žádnou výživnou složku, takže se není čemu divit, naše tělo ví, že i když jsme spořádali celé balení sušenek, tak stále postrádá výživu. Tato jídla si navíc velmi často vybíráme ne z důvodu, že bychom měli hlad, ale abychom uspokojili naše chutě. Moc dobře si náš mozek totiž pamatuje jak strašně dobře chutná sušenka, která je plná umělého cukru, glukózového sirupu, barviv atp., protože je k tomu, abychom jí nemohli odolat “naprogramovaná”. A pokud se k tomu přidá ještě faktor stresu, sáhneme po těchto potravinách ještě mnohem raději než obvykle.

 

Je to prostě začarovaný kruh ze, kterého je těžké vystoupit, jelikož s těmito potravinami máme spojeno i spoustu uspokojujících emocí, zejména pokud je jídlo forma, kterou se vypořádáváme se stresem. A dalším poměrně zásadním faktem je i to, že jsou navržena tak, aby bylo těžké se jich vzdát.

 

Ano, je to k naštvání, jak některé složky stravy dokážou manipulovat s našimi chutěmi a dovádět nás k přejídání.

 

Doufám, že až zase půjdete příště do obchodu a budete chtít do košíku hodit třeba nějakou moc “dobrou” sušenku, vzpomenete si na tento článek a budete mít větší motivaci vrátit jí zase zpátky do regálu nebo si alespoň přečtete složení a zjistíte co vlastně jíte. 🙂

 

O tom jak se postupně zbavit závislosti na těchto potravinách a ocenit chuť přirozeného, průmyslově nezpracovaného a výživného jídla si povíme zase v některém z příštích článků.

________________________________________________________________________________________________

Zdroj: It starts with food – Dallas and Melissa Hartwig (Jídlo na prvním místě)