Tenhle falafel má oproti běžnému falafelu díky kari koření výraznou chuť a obzvlášť teď v letním období může být skvělou a zdravou náhradou sýrů či masa v zeleninových salátech. Zkuste si připravit váš oblíbený salát do kterého na kousky nakrájejte pár kari falafelů a zalijte buď vaší oblíbenou salátovou zálivkou a nebo zkuste mojí oblíbenou zálivku, kterou najdete na konci receptu.
4 porce, 15 minut příprava + 30 pečení
VEGETARIÁNSKÉ, VEGANSKÉ
INGREDIENCE
- 1 plechovka cizrny
- velká hrst čerstvé petržele, nasekané
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- 2 velké stroužky česneku, rozmačkané
- 1 střední cibule, na kostičky
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžičky kari masaly (případně pokud neseženete použijte normální kari koření)
- 1 vajíčko nebo chia gel
- podle potřeby rýžová mouka
POSTUP
- Sceďte a propláchněte cizrnu, kterou následně dejte do mixéru a rozmixujte na malé kousíčky.
- Rozmixovanou cizrnu přendejte do misky a přidejte všechny ostatní ingredience (kromě mouky) a dobře promíchejte, případně dochuťte solí.
- Pokud je směs příliš řídká přidejte trochu rýžové mouky.
- Z těsta tvarujte malé placičky pomocí polévkové lžíce a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut nebo dozlatova.
TIP
Zkuste mojí oblíbenou zálivku na salát, kterou si připravíte jednoduše z pár ingrediencí:
- šťáva z 1 limetky
- lžička tahini
- lžička hořčice
- lžíce sójovky
- lžička agáve nebo medu
- troška vody
Všechno dobře promíchejte a můžete podávat s jakýmkoliv zeleninovým salátem.