Květáková kari polévka
Skvělý způsob jak v kuchyni zpracovat květák zdravěji než ho obalit a osmažit na oleji. 🙂 Květák obsahuje spoustu vitamínu C, což se může obzvlášť hodit teď v chřipkovém období. 🤒 Navíc vás květáková polévka hezky zahřeje a v kombinaci s kari získá trošku exotičtější chuť.
6 porcí, 35 minut
VEGETARIÁNSKÉ, VEGANSKÉ
INGREDIENCE
- 1 velký květák
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku, rozmačkaného
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 kelímek 12% smetany nebo 1 plechovka kokosového mléka
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvá petržel, na ozdobu
- hrst slunečnicových semínek, na ozdobu
- olivový olej
- 1 litr vody nebo vývaru
POSTUP
- Květák si očistěte a rozdělte na jednotlivé růžičky. Vyložte na pečící papír, a posypte 1 lžičkou kari (druhou použijeme později), sušeným česnekem, solí a pepřem. Zakápněte olivovým olejem a dejte péct na 200 stupňů na 20 minut.
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a nechte rozvonět. Následně přidejte lžičku kari a kurkumu. Promíchejte a podlijte troškou vody. Nechte cca 2 minuty probublávat a pak přidejte opečený květák.
- Zamíchejte, přidejte 1 litr vody nebo vývaru a nechte pod pokličkou dalších 5-10 minut probublávat.
- Pak už jen polévku rozmixujte se smetanou nebo kokosovým mlékem. Případně nařeďte vodou do požadované konzistence.
- Vraťte zpátky na plotnu a přidejte 1 lžíci citrónové šťávy a 2 lžíce jablečného octa. Ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo sušeným česnekem.
- Na ozdobu můžete použít na pánvi opražená slunečnicová semínka a čerstvou petrželku.
Zanechte nám komentář