Polévka z pečených žampionů
Vždycky jsem si chtěla zkusit udělat domácí žampiónovou polévku a minule, když jsem si jako přílohu k jídlu upekla samotné žampiony, překvapilo mě jak moc dobré po upečení byli, měli mnohem výraznější chuť než při smažení. Hned mě napadalo, že zkusím udělat polévku z pečených žampiónů. A světe div se byla fakt moc dobrá a navíc taky hned hotová. Takže jestli máte rádi žampióny stejně jako já, určitě jí zkuste.
15 minut příprava + 30 minut pečení, 3-4 porce
VEGETARIÁNSKÉ, VEGANSKÉ
INGREDIENCE
- 400g bílých žampionů
- 1 střední cibule, na kostičky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (podle potřeby)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 200 ml smetany (můžete použít i rostlinou)
- Sůl, pepř a sušený česnek
- čerstvá petržel
- 750 ml zeleninového vývaru
POSTUP
- Nejdříve si očistěte žampiony a pokrájejte je na větší kousky, které pak vložte do menšího pekáčku vyplněného pečícím papírem. Přikryjte alobalem a nechte péct na 180 °C cca 30 minut.
- Mezitím co se pečou žampiony si v kastrole zpěňte cibulku, kterou následně přelijte 750 ml zeleninového vývaru, přidejte upečené žampiony (i s vypečenou šťávou) a všechno umixujte tyčovým mixérem dohladka. Přilijte smetanu a nechte 5 minut povařit.
- Dochuťe solí, pepřem a podle chuti sušeným česnekem. Pokud bude polévka moc řídká smíchete si ve trošce vody lžíci kukuřičného škrobu, přilijte do polévky a chvilku povařte.
- Ozdobit si polévku můžete petrželkou, pár plátky osmažených žampiónů a olivovým olejem.