Špenát

Špenát

Špenát

Nenáročná jednoletá merlíkovitá rostlina je původem ze střední Asie. Dnes se pěstuje, vyjma tropických oblastí, po celém světě. V Evropě patří mezi největší pěstitele špenátu Itálie, Francie a Německo. I když se dělí na jarní, letní a zimní, na trhu je k dostání v průběhu celého roku.

 

Špenát – fakta

 

  1. Špenát se pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů doporučuje především těm, kdo provádějí fyzicky náročnou práci, sportovcům a adolescentům
  2. Špenát je velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace makuly, nejcitlivější části sítnice
  3.  Betakaroten, který špenát obsahuje je vysoce funkční antioxidant, chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, hraje významnou roli např. v prevenci rakoviny a jiných, tzv. civilizačních chorob.
  4. Proteiny ve špenátu zabraňují vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin. Proto jeho pravidelná konzumace pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi
  5. Je nejvýznamnější listovou zeleninou. Špenát má díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů mimořádnou výživnou hodnotu.
  6. Špenát má příznivé účinky na srdeční rytmus.
  7. Kyselina listová je také bohatě obsažena ve špenátu. Tento vitamin je často doporučován ženám v těhotenství pro zdravý vývoj plodu, ale i pro samotnou plodnost ženy.
  8. Díky své biologické výživnosti je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů, zejména kvůli bohatosti na minerály

 

Jak špenát konzumovat?

Protože vitamin A a jeho stavební jednotky jsou rozpustné v tucích, je třeba konzumovat špenát s přídavkem alespoň malého množství tuku, např. olivového oleje, aby mohlo dojít k jejich efektivnímu vstřebání do těla.

Nejlepší je špenát konzumovat v co nejméně tepelně upravené formě, například ho můžete přidat syrový do salátů, smoothies, domácích zeleninových či ovocných šťáv nebo pomazánek. V případě, že chcete špenát přeci jen tepelně upravit, nevhodnější úprava je v páře.

Recept na špenátový hummus najdete zde.

 

Zdroj, Zdroj