4 burgery, 45 minut
VEGETARIÁNSKÉ, VEGANSKÉ
INGREDIENCE
Burger
- 1 plechovka cizrny
- 150 g sladké kukuřice
- 30 g vlašských oříšků
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky (můžete nahradit i normální)
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička oregána
- menší hrst medvědího česneku, nasekaný nadrobno
- na dochucení sůl a pepř
Obloha
- 1 zralé avokádo, nakrájené na menší plátky
- rajčata, na kolečka
- salátová okurka, na kolečka
- listový salát
- kyselé okurky, na plátky
- mrkev, nastrouhaná nahrubo
- střední cibule, zkaremelizovaná
- čtyři housky podle vašeho výběru
Omáčka
- 2 lžíce veganské nebo normální majonézy
- 2 lžíce sójového nebo normálního jogurtu
- půl lžičky kurkumy
- půl lžičky sladké papriky
- 1 lžička bylinkové soli
POSTUP
- Jako první si do sekáčku potravin dejte cibuli, česnek a vlašské oříšky. Všechno spolu rozmixujte a následně dejte do větší misky.
- Potom úplně stejně rozmixujte cizrnu společně s kukuřicí trošku víc nahrubo, nechceme z toho mít úplnou kaši.
- Všechno spolu v misce smíchejte a pak už jenom přidejte všechny ostatní ingredience na burger. Těsto ochutnejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.
- Ze směsi vytvarujte čtyři přibližně stejně velké burgery a pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut nebo dozlatova.
- Mezitím co se pečou burgery si nakrájejte všechnu zeleninu na oblohu a nechte si zkaramelizovat cibulku, tak že jí budete pomalu restovat dozlatova s troškou oleje a nějakého sladidla (já použila javorový sirup, ale můžete použít i trošku cukru, medu nebo agáve sirupu).
- Nakonec si připravte omáčku smícháním všech ingrediencí.
- Pak už jen můžete všechny ingredience naskládat do bulky a servírovat s připravenou omáčkou.